Läk Karies Naturligt

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Healing

Många är vi som skyr tandläkaren. När tandhälsan sviktar väntar bara borren, eller? Finns det andra sätt som fungerar och kan man förebygga så att det inte ens uppstår karies? 

Så som många har jag har växt upp med attityden att det är viktigt att gå till tandläkaren. Jätte viktigt. Och att det är närmast en dödssynd att ha fluor i munnen. Och många i mina föräldrars ålder har hela munnen svart av fyllningar från olika extrema tandläkaringrepp som rotfyllningar och kronor. ”Akta dig för kola och knäck, dina fyllningar kan åka ur” hette det ju. Att fyllningarna till 50% består av tungmetallen kvicksilver som ger problem som artros, migrän, MS, kronisk trötthet m.m sopas under mattan. Den svenska tandläkarvården ligger bakom ett enormt tyst lidande.  

Fler och fler upptäcker hollistisk tandvård.

Tandläkaren jag gick till i 20-års åldern försökte till och med övertala mig att få operera bort alla mina visdomständer, fast det inte var något fel på dem. Hans argument var att, ”vi gör det medans du har bra läkkött så slipper du problem med dem senare”. Jag sa nej. Blodiga operationer stod inte högt på min 20-årings önskelista. 

Och det var tur det. Statistiken visar att i 88% av fallen där man dragit ut en visdomstand får man cavitation, alltså röta i själva käkbenet. Det är ett mycket allvarligt tillstånd som kräver operation av käken. För bara några hundra år sen var vanligaste dödsorsaken i Sverige blodförgiftning till följd av svår karies, så visst är tändernas betydelse för hälsan stor.  

Vad är karies? Och varför får man det?

Karies betyder att ett område på tanden har blivit mjuk. Tänder ska vara hårda som porslin för att skydda den känsliga pulpan i mitten, men när tanden saknar hårdhet, kollapsar den sakta inifrån och nerven inne i tanden ilar och värker. Tandens täthet av mineraler behöver byggas upp igen. Om tanden får rätt näring, lite healing och att du undviker fel kost, finns det stor chans att tanden kommer läka karies helt själv. 

• Bakterier skapar inte karies. Om så var fallet hade fluor botat karies eftersom fluor är bakteriedödande. Flour är inte bara bakteriedödande, det sänker även IQ och är cancerogent. Om fluor hade botat karies hade ingen i Sverige haft karies eftersom de flesta använder flourprodukter dagligen. Faktum är att ju äldre vi blir desto sämre munhälsa har vi. Antalet tänder vi tvingas dra ut ökar med åldern. 

Syra från maten vi äter skapar inte karies (vårt saliv är basiskt så det tar ut ev syra direkt). 

• Det som skapar karies är en helhetsbild av för näringsfattig kost, svajigt blodsocker och brist på kroppsegna hormoner i saliven som annars skyddar tänderna. En förbisedd faktor är emotionell stress, som snabbt kan inflammera en tand (stress ”slår på” inflammations-gener), är det dock ingen som pratar om. Är tanden korrekt mineraliserad står den emot både socker och bakterier. Är dina meridianer dessutom vitala fungerar tanden ännu bättre! 

• Den näring tänderna behöver är främst Fosfor samt vitamin A + D (kommer du ihåg AD dropparna man fick som liten?) Tillskott av fosfor kan däremot skapa för hög halt av ”blodfosfor” som i sig kan ge problem. Tänder som får karies längs tandköttskanten är ett tecken på för hög blodfosfor. Får du karies på själva tuggytan? Då har du för hög blodkalcium, så undvik tillskott av kalcium och fosfor, bättre att få det via maten. 

• Den kost du ska undvika är all mjölmat, nötter, fröer, bönor, linser och ris. Dessa födoämnen innehåller Phytic Acid som är ett anti-näringsämne som blockerar ut de näringsämnen tanden behöver för att vara hård. 
För att vara övertydlig: Mjölmat är alltså dina mackor, dina flingor, din havregrynsgröt och annan gröt, din pasta, dina kex, rån, müsli, trail-mix. Havre råkar vara bland det absolut värsta för tänder, för den har sån hög halt av Phytic Acid. 

• Potatis, Sötpotatis och Rotfrukter går bra. Hampafrö går bra (perfekt till smoothies). All kött, fisk, kyckling, ägg etc går bra, all sallad, grönsaker och frukt går bra. Alla oljor (men skippa den hälsovådliga rappsoljan!) Kakaosmör, kokosfett, kokosmjölk också. Alla örtteer. Kallslungad honung, lönnsirap och steviapulver funkar! Tack gode gud, eller hur?
Vi kom på en efterrätt som funkar: BOB har nu en jordgubbssylt som är helt osötad. Så den blandade jag med gräddig kokosmjölk och lönnsirap. Den häller jag på stekta bananer med kanel. Det är en sån sista-utvägen-sväng ihop-dessert. 

Så du behöver vara lite strikt om du har karies eller inflammation. När dina tänder är starka och friska igen kan du äta mat med Phytic Acid, men i lagom mängd. Titta främst på dina matvanor, vad äter du mest av? Jag och min sambo föll dit för vi hade en ovana att äta jordnötssmör och dricka havremjölk + rismjölk hela tiden. Det är omöjligt att undvika Phytic Acid 100%, men man får göra sitt bästa! 

Nu har vi betat av själva mat-delen. Men hur kan emotionell stress skapa akuta tillstånd i tänderna?

Vägrar borra, rotfylla eller dra ut tanden

Tillbaka till min tand-resa. Jag har aldrig haft tandläkarskräck, snarare tyckt att det är mysigt att ligga där och bli ompysslad av snälla personal en stund. Men jag har heller aldrig haft problem med tänderna. Mitt första hål fick jag när jag var 32 år, det blev en operation av nedre visdomstand och sen borren. Fram tills dess har mina tandläkare sagt att jag bara behöver komma på en koll vartannat år eller så. 

Tömmer tanden på oro, sorg och konflikt

Men så i Juli 2019 hände en sorglig och stressig händelse i mitt liv. Händelsen var en kulm av stress, vånda och anspänning som sen avslutades med ett dåligt besked som rev djupt och privat i mig. 

Samma natt fick jag plötsligt intensiv smärta i min bakersta molär på vänster överkäke. Jag fick en chock för har aldrig haft tandvärk förut! Det var så illa att jag ställde klockan tidigt nästa morgon för att få en akut tandläkartid. Dock blev det inget besök då de bara tog in patienter som hade feber och liknande (alltså svåra inflammationstillstånd) så jag var inte tillräckligt dålig för att få en akuttid. Och igen, TUR var väl det för mig och min lilla tand.  

Istället började jag att hela tanden själv. Jag jobbar som Emotion Code givare vilket innebär att man tömmer kroppen på negativa energier, blockeringar, känslor som har fastnat.

Jag satt där i mitt rum tidigt på morgonen och började tömma min onda tand på inte mindre än +70 stycken ”Trapped Emotions”. (En trapped emotion är en negativ känsla som har fastnat, alltså den är obearbetad och har inte lyckats lämna ditt system av sig själv). 

I min tand fann jag alla de smärtsamma känslor jag hade upplevt dygnet tidigare. De hade ansamlat sig på min kropps svagaste del – nämligen min tand som redan var nedsatt i funktion –  dock utan tidigare symptom. Och det är typiskt; negativa energier hamnar där det redan är problem i kroppen. 

Efter min egen Emotion Code session på den onda tanden, blev den helt symtomfri och jag hade inga problem tills en månad senare. Då hade jag lagt tanden helt bakom mig och satt i soffan och frossade på trailmix i 3 dagar, bestående av nötter och sockrade bananchips. Därifrån gick det snabbt utför för min kära tand.   

Tanden hade avvisat sin egen energi-kropp

Min tand var i en healing-fas och under den fasen är tanden väldigt sårbar. Den håller på att bygga nytt lager av dentin och ny emalj och den behöver stöd och vila. Inte fattade jag att nötter var super dåligt för tänderna?! Jag frossade friskt i munfullar av nötter i 3 hela dagar. Friska tänder står emot nötter såklart, men en krasslig liten tand gör det inte.

Nästa healing-insats var att kolla tandens koppling med sin egen energi-kropp. Vi har en fysisk kropp, men vi har även en energi-kropp som är minst lika viktig. Optimalt är att vi har 100% kontakt mellan de båda, men ibland skiljs de åt av olika anledningar. Så var fallet med min tand som bara hade 31% kontakt med energi-kroppen då jag först testade.

Jag använde mig av Body Code för att både testa ut och även föra ihop tanden med energi-kroppen till 100% igen. När så var gjort efter några försök, kändes det genast att det här var en bra insats. Hela tanden kändes skapligare och mer responsiv för ytterligare healing. 

Hade 1 mm djupt hål in i tanden

Efter en närmare titt upptäckte jag sen till min fasa att det fanns ett hål rakt in i tanden som jag liksom mentalt förträngt för att slippa möta faktumet. Innerst inne har jag vetat om det där hålet länge. När jag svart på vitt fick se ett foto av hålet blev jag både förlamad av fasa men även lättad att se det jag blundat för så länge. Fasan kom ifrån den där ekande frasen i huvudet ”nu måste du gå till tandläkaren!” För även om jag gillar mysiga tandläkarpersonal får jag panik av tanken på att de ska ta mina tänder. Du får aldrig tillbaka en tand som dragits ut. Inget kan ersätta tandens del i din kropps intelligenta ekosystem och hur den samverkar med sin meridian, kotor och organ kopplade. Eg är det en riktigt sorglig sak att dra en tand. 

Fasan drev mig att börja studera holistisk tandläkarvård och kom genast in på ett vettigt spår med kost som verkade fungera fint för andra! 

Och faktum är att även om du har 1 mm hål rakt in i tanden så kommer tanden själv skapa ett nytt lager skyddande dentin som gör att även hålet blir hårt som porslin. Så ja – tanden kan skapa ny emalj. Du kommer ha förlorad tandmassa (hålet) men när tanden är hård igen är kariesangreppet puts väck! Du kan välja att fylla hålet med en holistiskt material, eller bara låta hålet vara. Om tanden är hård och frisk gör inte hålet någon skada i sig. 

Yes det finns hopp!

Vi har fått fel-information om våra tänder i decennier

Den holistiska informationen jag sög i mig stod i stor kontrast till vad mina tandläkare tutat i mig. 

En tand är ingen död del av kroppen, utan i allra högsta grad levande. Själva tanden består av mängder av micro-tuber som både forslar ut slagg och suger upp näring från den mat du har i munnen. Så om du oftast har dålig mat i munnen får inte tanden den vitala näring den behöver och börjar erodera.

Om du borrar med en vanlig höghastighets borr så skadar friktionen de känsliga små mikrotuberna. Det finns långsamma borrar idag just för att inte skada mer än nödvändigt av tanden, men skit i borren. Vi är totalt hjärntvättade av tandläkarpropaganda, och jag börjar inse att de som är rädda för tandläkaren eg är de individer som har sina sunda instinkter i behåll. 

Varje tand är kopplad till en meridian, organ och körtel

Nästa steg jag tog var att ge mig själv en Body Code healing på den meridian min onda tand är kopplad till. I mitt fall är det 3d Molar på vänster överkäke.

Meridianen kopplad är: Magmeridianen.
Körteln kopplad till tanden är: Bi-sköldkörteln, binjurar och tallkottkörteln.
Muskel kopplad till tanden är: Bukmuskeln.
Organ kopplat är: Mjälte, mage, bröst och urinblåsa.
Kotor kopplade: C1 + C2 + T11 + T12 + L1

Om du har en dålig tand kommer det  påverka själva meridianen negativt, som i sin tur kan påverka de organ, körtlar, muskulatur och kotor som är kopplade till den meridianen. 

Och vad gör en meridian? Jo, den forslar livsenergi, alltså Prana eller Chi (thai chi), Qi (qi Gong) eller Ki (ki aikido) Shui (Feng Shui) igenom din kropp.

Varje meridian löper genom kroppen och slutar i en av dina tänder. Om tanden mår dåligt betyder det att den respektive meridianen / organsystemet också gör det. Och där har vi ytterligare en orsak till att undvika extrema åtgärder som att dra ut tänder, borra eller rotfylla. Allt i kroppen hänger ihop, så om den ena påverkas gör den andra det med. Även om du överlever utan en eller flera tänder skapar det en obalans i hela kroppen som du senare kan få problem av. …Problem som du eller din läkare aldrig skulle koppla ihop med just tanden du drog ut när du var yngre. 


Nya rutiner för tanden

De nya rutiner jag sen följde för att boosta tanden ytterligare:

Uteslöt all mat som innehåller Phytic Acid. Annars åt jag som vanligt. 

• Tog kosttillskott av fermenterad torskleverolja som innehåller vitamin A + D samt ett tillskott på vitamin-K2 som ökar upptaget av A + D. Tänder behöver även fosforrik mat som finns i tex persilja, gräslök, potatis men mest av allt i korngräspulver.

• Jag slängde min gamla tandkräm som innehöll glukos. Även reko flour-fria tandkrämer innehåller glukos och varför är det dåligt? Jo glukos bildar en hinna över tänderna som gör att microtuberna inte kan ta upp den näring de behöver. Istället gjorde jag ett eget tandpulver av lika delar rosa himalaya salt + Spirulina. Skitäckligt men tänder gillar Spirulina, det stärker emaljen och återmineraliserar.

Oilpul, man tar en rågad tsk virgin kokosolja i munnen och swishar runt i 20 min och spottar ut, morgon och kväll. Detta drar ur toxiner och bakterier ur hela munnen, samt tar bort ev tandvärk. Bakterier orsakar inte karies, men om man har karies vill man bli av med bakterier så att munnen i lugn och ro kan läkas. 

• Gjorde regelbunden Emotion Code för att se till att hålla tanden ren från störande energier. 

• Kollade regelbundet med Body Code att den meridian som är kopplad till tanden var ok! 

Rättade till de 5 st kotor som var påverkade av tandens meridian.

• Droppade tinktur av Echinea på tanden 3 ggr / dag.

Snabbt kom förbättringar

Det första tecknet på förbättring var att den nattliga värken försvann helt. Detta skedde timmar efter att jag rensade de negativa känslor som hade samlats runt tanden med Emotion Code

• Lite senare kunde jag dricka iskallt vatten utan ilningar! 

• Vidare när jag rensade på den meridian som var kopplad till min tand (Magmeridianen) hände något intressant 20 min senare. Hela övre tandraden började klia och saliven rann till (saliven rinner för att skölja tanden med hormoner som helar tanden). Dagen efter var tanden ännu starkare och inte öm längre. Jag kunde till och med ta en tandpinne för att rengöra mellan tänderna och det gjorde inte ont längre. Detta betyder att tandens vävnad har blivit hårdare! Yes! Tanden är glad och gör sitt jobb eftersom kroppens ekosystem är satt i balans igen!

• Två veckor efter detta kunde jag börja tugga på tanden igen. När man har ont är man akut medveten om tanden. Men jag kom på mig själv att ”glömma” vart den onda tanden satt! Detta var 3 månader efter min första natt med tandvärk. 

Du kommer själv märka att din problem-tand / tänder börjar bilda ny emalj när värken och ilandet upphör. Det är ett jättegott tecken att allt går som det ska och att det bara är en tidsfråga innan tanden är helt återställd igen! Kom ihåg att läka en tand tar tid. Månader. Har du mycket svår karies kan det ta upp till ett år innan tanden mår helt bra igen, men under den tiden läker tanden sakta och symptomen avtar gradvis. Bara du vet hur du vill göra. 

*Har du feber och är uppsvullen i ansiktet ska du åka in akut. 

Behöver du healing?

Jag heter Karolina har basmedicinsk utbildning och jobbar som certifierad Emotion Code givare, utbildad av Dr Bradley Nelson. 

Jag kan rensa ditt meridiansystem för att lägga en bättre grund åt dig.

De 12 Huvud Meridianer

• Mag Meridianen
• Urinblåsa Meridianen
• Gallblåsa Meridianen
• Lever Meridianen
• Njur Meridianen
• Mjält Meridianen
• Lung Meridianen
• Hjärt Meridianen
• Pericardium Meridianen
• Sanjiao Meridianen 
• Tunntarms Meridianen
• Grovtarms Meridianen 


De 8 Extra Meridianen

• Yang Häl Meridianen
• Yin Häl Meridianen
• Yang Länkande Meridianen
• Yin Länkande Meridianen
• Conception Meridianen
• Huvud Meridianen
• Penetrerande Meridianen
• Gördel Meridianen

Mejla mig här för en behandling.

*Fakta rerferenser: Nagel Ramiel och hans bok Cure Tooth Decay: Remineralize Cavities And Repair Your Teeth Naturally With Good Food.